HATÓANYAGOK
A homoktövis gyümölcsből 75-80% gyümölcslé nyerhető. A gyümölcslé 8-10% szárazanyag-tartalmú, kevés cukrot (2-4%) és értékes savakat (főleg almasavat), valamint 1-2% mennyiségben zsírosolajat tartalmaz. Biológiailag aktív anyagai közül a C-vitamin (0,15-0,3%), a karotinoidok (0,01-0,015%) és egyéb vitaminok (B, E), mikroelemek (Ca, Mg, Zu, Ti), aminosavak (cisztein, fenilalanin) jelentősek. A mag 12-15% menynyiségben zsírosolajat tartalmaz. A magból és a gyümölcshúsból, léből nyert olaj zsírsavösszetétele eltérő. A magolajra a telítetlen zsírsavak, a linol- és linolénsav (együtt 65-70%) a jellemző. A húsolajban a telített zsírsavak, a palmitinsav és a palmitoleinsav van nagyobb mennyiségben jelen (együtt 60-70%). Ez okozza, hogy a gyümölcshúsból előállított olaj már 4-5°C-on dermed. Ezek az értékek a vad homoktövisre vonatkoznak. Az altáji nemesített fajták a vitaminok sokszorosát tartalmazzák, C-vitaminból például 500-900 mg-ot 100 g-onként. Érdemes még egyszer felsorolni a homoktövis élettani szempontból legfontosabb összetevőit. Tartalmaz: A-, B1-, B2-, B6-, C-, D-, E-, K-vitaminokat, telítetlen zsírsavakat, omega3-at, omega6-ot, egyéb antioxidánsokat, flavonoidokat, kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, rezet, szelént, mangánt, káliumot és még nagyon sok hasznos gyógyító elemet.
Forrás: Nagy Ervin BioPorta füzetek.
Leave a reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.