A homoktövis őrleménynek nagyon magas az élelmi rost tartalma.
A rostos táplálékok nagyon egészségesek! Rendszeres fogyasztásukkal különféle betegségeket előzhetünk meg.
A növényi rostot az emberi szervezet nem tudja megemészteni, mégis nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez.
Napi 25-30 gramm élelmi rostra van szüksége egy felnőtt embernek.
Ez kevésnek tűnik, de sokan ennek csak töredékét fogyasztják.
Amit az élelmi rostokról tudni kell: A növényekben két fajta található belőlük
- Vízbe oldhatatlan (cellulóz, hemicellulóz, lignin)
- Vízben oldódó (pektin, a hemicellulózok egy része, nyálka anyagok, mézga, laktulóz és inulin)
A vízben oldódó rostok felszívják a vizet, felduzzadnak, sűrű zselés anyaggá válnak. A duzzadt rostok több fajta anyagot megkötnek, ezáltal azok csak lassan szívódnak fel a vékonybélben. Ezek az anyagok keverednek az emészthetetlen rosttal, majd távoznak a szervezetből. Mivel a rostok nagy mennyiségű vizet kötnek meg a széklet lágyabb lesz.
A rostban dús táplálkozásnál fokozottan figyelni kell a megfelelő folyadék bevitelre!
Legalább 2 liter naponta.
A vízben nem oldódó rostok NEM erjednek meg, csak áthaladnak az emésztő rendszerünkön. Kalóriát nem tartalmaznak, a gyomorban és a bélcsatornában telitettséget okoznak. Csökkentik az étvágyunkat, támogatják az egészséges testsúly megtartását.
Legutóbbi kutatások szerint a rostban gazdag táplálkozás csökkentheti a mellrák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
A rostok „felszívják az emésztő rendszerben lévő méreganyagokat és segítik a kiürülésüket a szervezetből”. A magas rost tartalmú élelmiszerek megkötik az epesavat és jelentősen csökkentik, a koleszterin szintet ez által csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát. Az étkezés utáni vércukorszint kevésbé emelkedik meg, javul a glukóz tolerancia és javul a cukorbetegek állapota.
Fogyasszon naponta 1-2 teáskanál Homoktövis őrleményt és kisdolog lesz a nagydolog is. 😀
Forrás: Webbeteg Rostok az étrendben.
Leave a reply
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.